FRIENDZONE - zona u kojoj želimo biti samo sa zrelim osobama

"Ti si tako divan/divna, ne želim te izgubiti, budimo SAMO PRIJATELJI." Koliko vas je to doživjelo? Dobro poznata rečenica koja para srce, ali kad malo bolje razmislite, ima nešto gotovo komično u toj izjavi.

Budimo SAMO PRIJATELJI je rečenica koja otkriva površnost ili nezrelost. Jer pravo prijateljstvo, baš kao i prava ljubav – nikad nisu "samo."

Razmislite: Što uopće znači "samo prijatelji"? Ako je prijateljstvo nešto na čemu se temelji svaki zdrav i dugotrajan odnos, kako može biti "samo"?

Pravo prijateljstvo nije rezervni plan kad ljubav ne uspije – to je temelj na kojem se gradi nešto veće i trajnije. Bez prijateljstva, ljubav ostaje prazna i prolazna, poput vatrometa: intenzivna, blistava, ali brzo nestane.

Kada osoba kaže da želi biti "samo prijatelji," što stvarno misli?

Često je to neiskren i "fin" način izvlačenja iz neželjenog odnosa, ali otkriva u pozadini izbjegavanje duboke povezanosti. To je osoba koja traži uzbuđenje, vatromet i leptiriće. Osoba koja ne razumije što je Ljubav i od čega je sazdana.

Što je pravo prijateljstvo?
Pravo prijateljstvo je daleko dublje od izlazaka na kavu ili dijeljenja svakodnevnih dogodovština. Ono je ukorijenjeno u međusobnom poštovanju, razumijevanju, podršci i povjerenju. Takvo prijateljstvo ne opterećuje ni zahtijeva – ono daje sigurnost i osjećaj mira. I to je prijateljstvo iz kojeg prava ljubav može narasti. Jer ljubav nije neka strelica koja te pogodi u srce, nije leptirić u trbuhu ni prolazni trenutak strasti i zanosa.

Ljubav nije crijevna viroza
Koliko smo samo puta čuli o tim famoznim "leptirićima" kao znaku da je to prava ljubav? Leptirići su ustvari više povezani s nesigurnošću, uzbuđenjem, a možda čak i strahom od nepoznatog. Oni dolaze i prolaze, ali nisu pokazatelj trajne ljubav. Privlačnosti možda, ljubavi ne. Jer, dugoročno, prava ljubav ne donosi "probavne smetnje" – ona donosi mir.

Pravi partner nije onaj koji te stalno drži u tjeskobi i na rubu živaca, već onaj uz kojeg osjećaš unutarnji spokoj, sigurnost i stabilnost.

Ljubav koja raste iz prijateljstva nije intenzivan plamen koji će te opeći, već blagi, postojani plamen koja grije nutrinu. Zapamti, sve što jako gori, brzo i izgara.

Znaš li što tražiš?
Ako tražiš životnog partnera, traži nekoga tko ti donosi mir, a ne dramu. Laptirića može i ne mora biti, ali oni nisu ono što tražiš.

Ti tražiš upravo osobu s kojom možeš izgraditi odnos temeljen na pravom prijateljstvu. Ljubav je proces, rast, nešto što se gradi.

Dakle, sljedeći put kad čuješ: "Budimo samo prijatelji", sjeti se – prava ljubav je pravo prijateljstvo, a osoba koja ti je to rekla ne poznaje ni jedno ni drugo.

Zato budi hrabar/ra i traži dalje - ono što je istinsko i trajno. Jer na kraju, zaslužuješ ljubav koja donosi mir, a ne prolazna jeftina uzbuđenja.

Sve vijesti

Pronađi partnera za život


Postani član