Sveta Marta - zaštitnica samaca

Sjećate li se biblijskog prizora u kojem Isus kori Martu zbog njezine preokupiranosti kućanskim poslovima? Martin nam život nudi mnoga nadahnuća za rast u svetosti i nije slučajno upravo ova svetica zaštitnica samaca

Prizor je zorno oslikao Johannes Vermeer 1655. godine na slici koja je pred vama.

Znamo vrlo malo detalja o Martinu životu, ali Evanđelja je opisuju kao Isusovu prijateljicu. Isus je volio Martu i njezinu sestru i Lazara, kaže nam Ivanovo Evanđelje. Netko tko je posebno spomenut u Svetom Pismu kao osoba koju Isus voli, zasigurno je netko od koga možemo učiti.

Evanđelje po Luki donosi priču koja svima vjerojatno prva pada na pamet kad pomislimo na Martu. Luka nam govori kako je Isus došao u jedno selo u kojem je Marta primila Isusa. Kad je Isus bio u njihovoj kući, Martina sestra Marija sjela je do Isusovih nogu i slušala ga.

No, Marta se bavila posluživanjem i frustriralo ju je što joj sestra u tome ne pomaže, ali Isus blago kori Martu i kaže joj da je Marija bolje izabrala.

Sveto Pismo je opisuje kao "zaokupljenu služenjem". Mnogi od nas vjerojatno se mogu poistovjetiti s ovim osjećajem opterećenosti. No, kada shvatimo da smo opterećeni svjetovnim zadacima poput Marte, važno je priznati da postoje važnija duhovna pitanja koja zahtijevaju našu pažnju. Zato se uvijek pitamo - je li nam Božje kraljevstvo doista na prvome mjestu?

Uostalom, Marta je i zaštitnica kuhara, kućanica, sluga i konobara. Ovo zaštitništvo pokazuje koliko su njezina marljivost i radna etika bili važni. Svetost je u služenju! Ali naši svjetovni zadaci dugoročno nose samo frustraciju i prazninu ako nismo usredotočeni na duhovni rast.

U Svetom Pismu vidimo kako je Marta rasla u svojoj vjeri i prijateljstvu s Gospodinom.

Lazar je bio bolestan,  no, Isus ga nije odmah došao izliječiti. Kada je Marta čula da dolazi Krist nakon što je njezin brat preminuo, izašla mu je u susret.

"Gospodine, da si bio ovdje, moj brat ne bi umro," rekla mu je. Ali čak i sada, znam da će ti Bog dati sve što zatražiš bilo je Martino svjedočanstvo vjere.

Isus joj je rekao da će njezin brat uskrsnuti, a Marta je odgovorila da zna da će Lazar uskrsnuti u uskrsnuću na posljednji dan. No, to nije bilo ono na što je Gospodin mislio.

Reče joj Isus: "Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?" Odgovori mu: "Da, Gospodine! Ja vjerujem da si ti Krist, Sin Božji, Onaj koji dolazi na svijet!"

Iv 11,19-27

U tih nekoliko riječi sadržano je jedno od najmoćnijih svjedočanstava vjere: "Vjeruješ li ovo? Da, Gospodine"

Kad god se počnemo osjećati opterećenima ili obeshrabrenima zbog nedostatka plodova koje naš trud donosi, poslušajmo se vratiti na ove Isusove riječi Marti i usmjeriti našu pozornost na naš odnos s njim. 

Da nam je samo zrnce te Martine vjere - vjerovati da Isus može učiniti sve u našim životima!

 

Molitva za povjerenje Božjem vremenu

Zato ako trebate nebesku potporu tijekom vašeg online katoličkog ljubavnog putovanja, obratite se svetoj Marti. Evo jedne lijepe molitve koju možete izgovoriti:

O blagoslovljena sv. Marta, tvoja vjera navela je Isusa da kaže: "Ja sam uskrsnuće i život"; i vjera ti je omogućila da vidiš dalje od njegove ljudskosti kada si povikala: "Gospodine, vjerujem da si ti Krist, Sin Božji."

S čvrstom nadom rekla si: Znam da će ti Bog dati što god zatražiš, i Isus je vratio tvojega brata Lazara iz mrtvih. S čistom ljubavlju prema Isusu primila si ga u svoj dom.

Prijateljice i sluškinjo našeg Spasitelja, i ja sam "zabrinut/zabrinuta za mnoge stvari." (Zastani u molitvi, navedi i predaj sve što te zabrinjava.)

Moli za mene da rastem u vjeri, nadi i ljubavi, i da me Isus, koji je sjedio za tvojim stolom, čuje i da mi daruje mjesto na gozbi vječnog života. Amen.

 

Sve vijesti

Pronađi partnera za život


Postani član